Paarden houden in de herfst

In het najaar verandert de samenstelling van het gras en komt het paard vaker op stal te staan, waar hij meer hooi, kuil en krachtvoer krijgt dan in de zomermaanden. Deze verandering van rantsoen kan onder andere leiden tot koliek, diarree of hoefbevangenheid. Hoe voorkom je dat je paard te kampen krijgt met verteringsproblemen?


Tekst: Lieke van Zuilekom/Foto’s: www.shutterstock.com/Bron: Ros Magazine


Gras dat groeit in het najaar heeft een minder hoge voedingswaarde dan zomergras. Het gras groeit minder hard en het eiwitgehalte is lager. Om aan de benodigde voedingsstoffen te komen, moet het paard in het najaar – maar zeker ook in de winter – worden bijgevoerd, onder andere met hooi en kuilvoer.Om verteringsproblemen te voorkomen, is het raadzaam om het rantsoen van je paard stap voor stap aan te passen. Verkort rond het eind van de zomer de uren op de wei geleidelijk en voer je paard steeds iets meer hooi en kuilvoer bij. Zo kan zijn verteringsstelsel zich aanpassen aan andere hoeveelheden en soorten vezels, vetten, zetmeel en suikers.

Let op de oudjes
Oudere paarden reageren sterker op een verandering van hun rantsoen dan jongere paarden. De klachten die gaan opspelen, zoals slecht verteerde mest, teveel water bij de mest, een slechte verharing, een minder goede conditie of symptomen van koliek kunnen heel geleidelijk aan beginnen. Doordat hun gebit in mindere conditie is, kunnen oudere paarden hooi en kuilvoer moeilijker fijnmalen. Bovendien zijn hooi en kuil moeilijker te verteren dan fris zomergras. Houd je oudere paard in de herfst- en wintermaanden extra in de gaten. Heb je het vermoeden dat hij vermagert of dat hij andere kwaaltjes ontwikkelt? Aarzel dan niet om een specialist te raadplegen.

Het rantsoen van je oudere paard moet voldoen aan speciale eisen. Alleen overschakelen naar geweekt krachtvoer of slobber van maïsmeel en brokken, is niet voldoende. Sterker nog: dit kan erg gevaarlijk zijn. Doordat je paard, wanneer je hem alleen nog geweekt voer geeft, nauwelijks meer hoeft te kauwen en er dus geen speekselproductie op gang komt, stroomt er teveel onverteerd zetmeel naar zijn dikke darm. En dit kan leiden tot koliek of hoefbevangenheid. Een uitgebalanceerde samenstelling is belangrijk voor een gezonde darmfora, een efficiënte vertering en opname van de juiste voedingsstoffen. Voldoende vezels zijn essentieel voor een goede darmwerking, tegen de verveling en voor een gezonde samenstelling van de darmflora. Kies daarom voor een beter en makkelijker verteerbare soort hooi dat zacht en fijn van structuur is. En vul dit aan met krachtvoer dat niet teveel zetmeel bevat. Bepaalde voedingsmiddelen zullen extra moeten worden toegediend, waaronder eiwitten, zink, koper, selenium en vitamine C. Om een uitgebalanceerd dieet samen te stellen dat perfect past bij jouw oudje, kun je het best overleggen met een voederspecialist of met je dierenarts.

Zorg voor voldoende beweging
Wanneer je paard in de herfst vaker en langer op stal komt te staan, verandert niet alleen zijn voedingspatroon, hij krijgt ook minder beweging. Dit kan van invloed zijn op de werking van zijn dikke darm. Beweging stimuleert de werking van de dikke darm namelijk. Wanneer je paard langere tijd stilstaat, kan de werking van de dikke darm stagneren. Verstoppingskoliek kan dan een gevolg zijn.Wanneer je paard gevoelig is voor verstoppingskoliek, kun je hem beter een zachte, fijne kwaliteit hooi of kuil geven plus speciaal samengestelde voeding die de darmbewegingen stimuleert. Daarnaast is het belangrijk dat je je paard in beweging houdt, ook al kan hij niet in de weide. Per dag moet een paard minimaal vier uur vrij kunnen bewegen, bijvoorbeeld in de paddock. Als aanvulling hierop kun je regelmatig met hem gaan wandelen. Daarnaast kun je je paard in de stapmolen zetten, als je die hebt.

Voorkom verveling
Dagelijks voldoende beweging is belangrijk om verveling te voorkomen. Als je paard ineens meerdere uren per dag op stal wordt gezet, kun je je wel voorstellen dat hij afleiding gaat zoeken. Zorg daarom dat hij iets te doen heeft in zijn stal. Zorg voor voldoende hooi en hang bijvoorbeeld een speelbal op in zijn stal, waarmee hij zich enige tijd kan vermaken.Zorg ervoor dat je paard, ook op stal, contact kan maken met zijn soortgenoten. Een grote groepsstal is ideaal. Is dit niet realiseerbaar? Dan zijn tralies waar je paard doorheen kan kijken, een ideale oplossing.

TIP van Ed Hermens:

Gedurende de zomermaanden eten onze paarden de door hele dag kleine beetjes. Probeer dit zo veel mogelijk na te bootsen bij de overgang naar de stal, door ook op stal zo vaak mogelijk kleine porties te geven. Dat is goed tegen verveling, stress en maagzweren en bevordert de stofwisseling van je paard.

horse food