Studenten ervaringen

De Centrale Paardenschool is in mei 2011 begonnen

We zijn al enige jaren van start en hebben al zulke mooie dingen meegemaakt!
De cursisten schreven na elk weekend een verslag over hun ervaringen tijdens de Paardenschool.

Geniet mee van hun ervaringen:

 


Marielle - Januari 2012 - Alweer het laatste opleidingsweekend!
We zijn nu één jaar verder, het volgende weekend hebben we onze examens.
Het is zoveel informatie, gelukkig ben je er om te leren & gelukkig kan ik er elke keer geen genoeg van krijgen.
Hierbij komt ook weer goed naar boven dat dit jaar een echt oriëntatie jaar is, waarbij je veel dingen te zien en te horen krijgt die je verder laten kijken dan je deed.
Het leuke van de Paardenschool is zeker dat je geleerd wordt om open te staan voor nieuwe ideeën en verder te kijken naar nieuwe mogelijkheden en kansen te benutten.


Marielle - Ons laatste opleidingsweekend in 2011 
Op vrijdag avond hadden wij Erik van der Meulen als gastdocent met als onderwerp de Hitactief stal.
 
Paarden kunnen hierdoor in grotere groepen leven en toch op weinig ruimte. Paarden zijn socialer en houden zichzelf constant bezig.
Verbruik van stro word hierdoor flink verminderd, door binnen en buiten ruimte te combineren tot een beweeglijke en sociale speelplaats.
Paarden moeten heen en weer lopen over het terrein om aan hun voedsel te komen, hierdoor kom je weer terug bij het oerinstinct waarbij paarden zelf hun voedsel moeten zoeken en in een sociale groep of kudde over het terrein trekken.
Iedereen wil zijn paarden wel in 1 grote kudde of groep laten lopen, alleen dat lukt steeds niet omdat ze bijvoorbeeld gaan vechten, ook voernijd binnen zo`n kudde overheerst vaak. En sommige paarden vallen buiten de groep. Maar hier heeft het Hitactief systeem iets op gevonden.
Paarden moeten vrij kunnen lopen maar ook via bepaalde routes, op die routes staan ook diverse obstakels waar ze in geval van nood bijvoorbeeld overheen kunnen maar ook omheen kunnen lopen. Hierdoor hebben de paarden die wat lager in rang staan een kans om weg te kunnen lopen en zorg je voor beweging in de kudde.
Het voordeel is ook dat het geschikt is voor alle soorten paarden, van de recreatie, sport en zeker ook bejaarden knappen hier heel erg van op.
 
Tijdens het nabespreken werd wel duidelijk dat dit onderwerp, zoals meerdere onderwerpen, stof op deed waaien en wel zo dat iedereen meer zicht had gekregen op de mogelijkheden. Voor de één een verbetering van de stal en weidegang, voor de ander een compleet nieuw plan van aanpak, maar ook dat er toch op kleine schaal veel te doen is met je ruimte en er dus zeker mogelijkheden zijn voor iedereen.
 
Dan de zondagmorgen:
Nandy was er weer, heerlijk om les van te krijgen. Vandaag was Bachbloesem het onderwerp en wat is dat leuk!
Met bachbloesem kun je tekortkomingen aanvullen, dat zegt het eigenlijk helemaal.
Elk wezen of individu is in balans als alle 38 zielspotenties totaal gevuld zijn, zielspotenties zijn goede eigenschappen en als iemand in disbalans is dan mis je een deeltje van je goede eigenschappen, bijvoorbeeld als je onzeker bent. Eventjes kan het wel alleen op een gegeven moment leid dit tot fysieke problemen (na langdurige onzekerheid) .
Vandaag hebben we een aantal bachbloesems besproken en dan word duidelijk hoe veel overeenkomsten er in bijvoorbeeld een bloesem van een boom zit en bijvoorbeeld de mens of het dier waarop we het kunnen toepassen.
 
Voorbeeld : Aspen is een gevoelige boom, die bij het minste geringste gaat ritselen. Deze bloesem word veel gebruikt bij paarden die overgevoelig zijn en moeite hebben met aanraken.
 
Zondag middag was Drs. Jessica Reurich er als gastdocent.
Zij is Bioloog Etholoog en gespecialiseerd in paardengedrag en dan vooral abnormaal paardengedrag. Daarnaast heeft ze onderzoekstages gedaan naar luchtzuigers en diverse trainingsmethoden.
Vandaag kwam ze vertellen over de evolutie van het paard en het natuurlijk gedrag. Ook weer een heel leerzaam onderwerp waardoor je zelf kan nadenken over je trainingsmethoden en waarom sommige dingen aanslaan en waarom sommige dingen niet. Hoe een paard leert is zeker belangrijk om te weten maar ook de manier van hoe een paard het verwerkt. Ook komt het dan weer naar voren hoe eerlijk een paard kan zijn, tegenover zichzelf en tegenover anderen, hoe hard dit soms overkomt, maar bekijk het eens anders...
 


Marielle - 4e Paardenschool weekend alweer, wat gaat de tijd toch snel!
De vrijdag avond stond in het teken van Communicatie.
Therese Evers was er om ons meer inzicht te geven in onze eigen valkuilen maar ook naar onze kernkwadranten, waarmee je geboren word.
Ontzettende leuke les, waarbij je meer over jezelf en anderen leert en waarom iemand nou zo op jou reageert of waarom het soms niet zo goed klikt tussen mensen.
Het grappige is als je er dan over na gaat denken van waarom reageer ik zo, ga je daarna eigenlijk automatisch uitproberen hoe het anders kan.
Je leert jezelf dus eigenlijk sterker neerzetten tegen over verschillende mensen.
 
Quote: Je leert het meest van degene waar je allergisch voor bent.
Uitleg: Degene waarbij jij in je uiterste komt, bijvoorbeeld door spanningen te uiten of zenuwachtig te worden, daar leer je anders op te reageren en dat maakt jou sterker.
 
De zaterdag begon met een stukje theorie en daarna rijden.
Voor het opstappen hebben we verschillende balans oefeningen gedaan met yoga ballen, een trampoline en een evenwichtsbal.
Hiermee werd je jezelf bewuster van je evenwicht, dan ga je ook weer link leggen met hoeveel jij beweegt en hoe je houding is op het paard.
Ook tijdens het rijden gaf Karin Huizer hierbij zelf instructies, vooral bij mij met het oog op snel schakelen, Clear intent en Oefenen met kleine duidelijke hulpen.
Zelf moet ik altijd dingen in de praktijk even ervaren en dan gaat het toepassen steeds makkelijker.

Ik ervaar op de Paardenschool wel hoe het is om nu echt doelgericht les te krijgen en ook antwoord te krijgen op de vraag: “Waarom moet ik nu bijvoorbeeld deze hulp geven?”
Belangrijk : Bij het krijgen van reactie ontspannen, niet loslaten maar stoppen met het geven van die hulp.
 
Op zondag kregen we weer les van Drs. Rianne Jonker, zoals iedere keer een leuke les!
Deze keer werden onderwerpen zoals ataxie, hoefbevangen, spat, schiefels, leggers en nog veel meer behandeld. Waar deze aan te herkennen zijn en vooral wat doe je eraan of juist niet.
Daarna werd het onderwerp EHBO besproken, wat we daarna in de praktijk buiten gingen uitproberen. Het bekijken van het paard in zijn eigen omgeving lettend op o.a. ademhaling en slijmvliezen. En daarnaast het opnemen van Temperatuur, Hartslag/pols en temperatuur.
Ook hebben we nog een beenverband aangelegd.
 
Eindconclusie van dit weekend voor mij:
Ik ben gestart met het werken aan mijn zelfvertrouwen, ik zeg nog niet dat ik nu al makkelijker met mensen omga dan voorheen, alleen ik benader ze anders omdat ik let op reacties.
Ook heb ik dit weekend anders gereden, dit weekend had ik een ouder paard bij me en om te leren geeft dat mij wat meer tijd om bepaalde handelingen te oefenen en te herhalen.
Daarnaast ben ik ook dingen over mezelf te weten gekomen waar ik aan kan werken.
Hoe meer ik naar school ga hoe beter ik me voel, mede dankzij klasgenoten en docenten kom ik elk weekend een beetje sterker naar huis.
Dus ik kan niet wachten tot het volgende weekend!
 
Groetjes Marielle


Verslag van Eva - weekend 3

Moe maar voldaan rij ik op zondag weer terug naar huis. Jammer, het derde weekend op de paardenschool is alweer voorbij!

Op vrijdag avond was Annika ten Napel, holistisch dierenarts binnen de praktijk van Erik Laarakker, te gast om alles te vertellen over het werk wat zij doet en al onze vragen te beantwoorden.
Naast dat Annika ons veel heeft vertelt hebben we ook kunnen zien hoe ze werkt met een paard.
Het was een hele interessante en leerzame avond.

Op zaterdag zijn we naar de Oostvaarders plassen geweest. Onder leiding van Machteld van Dierendonck, gedragswetenschaper gespecialiseerd in paarden, en een boswachter van Staatsbosbeheer hebben we de kudde Konikspaarden opgezocht. Machteld heeft ons veel verteld over de kudde, die bestaat uit verschillende groepen (families) en over het (natuurlijke) gedrag van de paarden. We stonden midden in de kudde. Het was enorm indrukwekkend om de kudde van zo dichtbij mee te maken en hun onderlinge communicatie te aanschouwen. Fantastisch om te zien hoeveel rust er heerst en deze grote groep van circa 700 paarden.

Op de regenachtige zondag hebben we het eerste deel van de dag de theorie van het grondwerk en rijden uit het freestyle systeem behandeld. Het grondwerk hebben we ’s middags met de paarden geoefend.
Veel te kort zo’n weekend! Ik heb nu alweer zin in het volgende weekend in september.

Groetjes EvaVerslag van Mireille - weekend 3

Weekend nummer drie dat was er weer één om in te lijsten!
Vrijdag begon het al overdag want vanuit de holistische dierenkliniek van Erik Laarakkers, was dierenarts Annika ten Napel bij de Paardenschool.
Je kon ook een consult voor je paard afnemen en je mocht de hele dag meekijken.
Mijn paard heeft een behandeling ondergaan met de lecher antenne; daarmee meet ze de organen door.
Ook heeft mijn paard een acupunctuur behandeling gehad en dat ziet er wel raar uit; een paard met allemaal naalden in haar lijf. Het mooie van Annika is dat ze het erg goed kan uitleggen wat ze doet. Wat ze normaal in haar hoofd doet, zei ze nu hard op zodat wij konden begrijpen hoe zij werkt.
‘s Avonds is Annika er verder op ingegaan en heeft ze nog een paard oppervlakkig behandeld.

Zaterdag:
En ja….. dan weer een droomdag, wij zijn naar de Oostvaardersplassen gegaan.
Onder leiding van Machteld van Dierendonck mochten wij naar de wilde paarden. We zaten dus letterlijk tussen de 880 koniks wilde paarden.
Machteld vertelde ongelofelijke boeiende verhalen over deze paarden en over paarden in het algemeen.
Ik mocht midden in een groep paarden lopen. Toen ik rustig ging zitten, konden na 10 minuten de konikspaarden hun nieuwsgierigheid niet meer bedwingen en begonnen zij aan mij te snuffelen. Een aantal vonden het toch te spannend en gingen op afstand flemen.
Het was meer dan geweldig!

Zondag:
Hebben we theorie gehad over het nieuwe rijden. Dit sluit mooi aan bij het vorige weekend, dat in het teken van Centered Riding stond.
‘s Middags hebben we nog een stukje Freestyle grondwerk gehad.

Een top weekend,

Mireille


Verslag van Erica - weekend 2

Een inspirerend weekend!
Dit weekend stond in het teken van centered riding en TTouch. Beiden voor mij onbekende termen.. Wel eens van gehoord, maar nooit eerder mee bezig geweest.

En dat was – nu ik hier wel de kennis over heb- de afgelopen jaren een gemis in mijn rijden! Centered riding gaat o.a. over je zithouding op het paard. Heel sec gezegd en volgens de autonomie bekeken, voegen we een menselijk skelet en een paardenskelet in elkaar als we op het paard gaan zitten.
Dit oefent in de bewegingen van ruiter en paard, spierspanningen en intensiteit op dat invloed op elkaar heeft. Daarom is het uiterst belangrijk dat dit soepel gaat; met een lage adem (een hoge adem verhoogd je eigen spierspanning en heeft dus invloed op je paard en zijn handelen) een diepe ontspannen zit en een juiste houding op je paard kun je deze positief inzetten. Door de theorie- en de praktijklessen heb ik onwijs ervaren wat dit deed met Amora ( het paard waar ik mee train).
Als ik me bewust hiervan was tijdens het rijden gaf dit Amora veel meer rust, ontspanning en duidelijkheid. En zelf zat ik veel lekkerder op het paard. Samen in balans. Echt te gek.

Zondag heb ik kennis gemaakt met ‘TTouch’. Een vorm van aanraking wat inwerkt op het celniveau en het zenuwstelsel van paarden (maar dit is ook toe te passen ook bij mensen en andere dieren).
Neurologisch gezien worden er , als we iets leren, nieuwe banen in ons zenuwnetwerk in de hersenen gevormd . Daarvoor zijn verbindingen tussen al die cellen nodig om informatie over te dragen. Deze cellen en verbindingen kun je middels TTouch activeren, zodat informatie beter wordt overgebracht. Door TTouch bijvoorbeeld uit te oefenen op de achterbenen van het paard, maak je het paard bewuster van zijn achterbenen. Dit heeft weer effect op zijn manier van lopen.
Zo is er nog een heleboel te vertellen, maar dat ga ik niet doen. Ik ga de studieboeken in om over deze onderwerpen meer kennis op te doen. Al met al kan ik wederom zeggen dat het me een hele hoop nieuwe inzichten heeft gebracht die ik wil gebruiken in de omgang met paarden.
Tot zo ver. Lieve groet EricaVerslag van Däphne - weekend 1:
De eerste vrijdagavond, was de kennismakings avond van deze driejarige opleiding. Ik kende eerst helemaal niemand en dat was voor mij erg spannend.
Er hing een prettige, gezellige sfeer waardoor de spanning vrij snel weg ging.
Na het voorstellen van mens en paard zijn we aan de slag gegaan met de theorie van het Loswerken uit het Freestyle systeem. Sommige medestudenten hadden al meer ervaring met het Freestyle systeem.
Als leek op het gebied van Freestyle systeem vond ik dat de theorie duidelijk uitgelegd werd.
Ik kon me goed een beeld indenken hoe de praktijk eruit zou gaan zien.

Zaterdagmorgen zijn we kort opgestart met de theorie van 't Freestyle systeem waarna we daarna gelijk met de praktijk aan de slag gingen. Diegenen die wel al bekent waren met het Freestyle systeem hebben duidelijk laten zien wat de bedoeling was.
En het kwam aardig overeen met het beeld die ik voor die tijd in gedachten had.
Op het moment dat ik het zelf met mijn eigen paardje mocht proberen was het wel even spannend omdat ook mijn paardje niet bekend is met het Freestyle systeem.
Maar het ging erg goed, ook werd ik erg goed geholpen door Karin en mijn mede cursisten.

De zondag stond in het teken van de Anatomie van het paard.
Op mijn vorige opleiding heb ik dat al gehad, dus ik was erg benieuwd wat voor nieuwe dingen
ik er nog bij zou kunnen leren.

's Middags gingen wij 4 verschillende paarden bekijken.
Ik vind dat wanneer je met meerdere ogen kijkt, je waarschijnlijk ook meerdere dingen ziet.
Iedereen ziet weer andere dingen en daar heb je het dan even over. Daar leer je veel van.

Groet, Däphne.
 


Verslag van Hedy - Weekend 1

Met gezonde spanning begon ik op vrijdag aan het eerste cursus-dagdeel van de paardenschool. Nieuw avontuur. De eerste avond stond in het teken van kennismaking, kennismaking met elkaar, maar ook met de theorie van het freestylesysteem. Voor sommige cursisten was het freestylesysteem nieuw, voor anderen niet.

Na een avond vol theorie volgde een actieve dag. Zaterdag aan de slag met de paarden.....Freestylen! Voor de al meer ervaren cursisten betekende dat, ruilen van paard en werken met een ‘nieuw’ paard. Wat een uitdaging en wat houdt dát je goed scherp. In plaats van werken vanuit de routine met je eigen paard, start je weer vanuit de theorie met een voor jou ‘groener’ paard.

Zondag stond in het teken van anatomie, het bewegingsapparaat van het paard. Sindsdien lukt normaal kijken naar een paard niet meer. Een paard is niet langer bruin met zwarte manen en een lief koppie. Nu heeft een paard exorotatie aan zijn linkerachterbeen, een carpus en phalangen.

Het eerste weekend heeft mij weer verfrist voor wat betreft de theorie en praktijk van het loswerken, nieuwe inzichten in het  paard als dier en veel enthousiasme gebracht voor de rest van de opleiding
 
 
 


 

In februari 2012 start de Centrale Paardenschool met een nieuwe klas. Een unieke drie jarige professionele opleiding voor de enthousiaste ruiter.....


Voor meer informatie klikt u op: Paardenschool

horse food