Wist je dat het verhuizen van een oude vaste plek naar een nieuwe eigenaar voor een paard behoorlijk stressvol is? Ook voor de paarden die het niet zo heel duidelijk laten zien dat ze stress ervaren. Paarden zijn enorme gewoontedieren en als je de gewoonte verandert, moet een nieuw paard  op stal daar weer aan wennen. Misschien heb je wel een paard gekocht die de afgelopen weken bij meerdere handelaars is verwisseld van plek. Nu hij bij jou op zijn (hopelijk) eindbestemming is, moet hij weer opnieuw wennen.

Het kan wel tot een halfjaar duren voordat een paard gewend is aan zijn nieuwe omgeving, nieuwe gewoontes, nieuw voer en een nieuwe dag/week indeling. Hoewel hij na een paar weken echt wel snapt wat hij van jou mag verwachten, zal de gewenning tot een ‘perfect setje’ echt wel maanden in beslag gaan nemen. Een nieuw paard mag wennen aan zijn nieuwe leven.

Ervan uitgaande dat je het paard hebt gekocht om er een langere periode van te genieten, zou ik je willen adviseren om de tijd te nemen om elkaar te leren kennen. Zorg eerst dat je paardje lekker is gesetteld, dat hij luistert en gehoorzaam is en dat je de dingen kan doen die je altijd doet. Hoe kleiner je je doelen stelt met je nieuwe paard, hoe sneller je die zal bereiken en hoe sneller je samen nieuwe doelen kunnen halen.

Misschien heb je ervaring met je oude paard en kon je met hem ‘lezen en schrijven’. Nu zal je merken dat je te maken hebt met een ander karakter, andere leeftijd, andere levenservaring, andere trauma’s of aangeleerd gedrag dat niet bij jou past.
De afstemming tussen jou en je nieuwe paard verdient het om daar tijd en aandacht aan te besteden. Zodat jullie SAMEN langdurig plezier hebben in het werk met elkaar.

Tips

Juist wel doen:

  • Neem de tijd en leer je paard wat jouw manieren, routines en grenzen zijn!
  • Zorg dat je controle krijgt over zijn tempo… graag eerst aan de hand. En dan pas op zijn rug!
  • Gebruik de werkvorm grondwerk om van alles met hem uit te proberen. Er zijn ontzettend veel dingen die je kan doen terwijl je naast hem staat. Geen controle aan de hand? Hoezo ga je dan wel op zijn rug zitten!
  • Onderzoek wat je nieuwe paard al aankan. Het is verleidelijk om direct te ‘knallen’ nu je eindelijk een nieuw paard hebt maar… please…. stel kleine en haalbare doelen. Jullie tijd komt nog wel.
  • Leer hem van alles op de manier die bij jou past: van trailerladen tot benen afspuiten. Insprayen met vliegenspray, opzadelen, opstappen met een kruikje, poetsen, wassen. Wandel met hem op plekken waar hij vaak gaat komen (wasplaats, route naar de weide of stal), probeer eens uit hoe hij reageert als hij ergens vast staat (denk aan de veiligheid van jou en je paard!).

Vooral niet doen:

  • Laat je door anderen niets wijsmaken wat ‘goed’ is voor je paard… je hebt voldoende kennis. Je weet wat je wilt….. mocht je hier hulp bij nodig hebben; zoek een professioneel begeleider. Die je in 1x gelijk goed kan begeleiden.
  • Iedereen je paard laten uittesten… het is geen FIETS…. ontspan! En laat hem eerst even lekker wennen aan jou!

  • Direct met hem een buitenrit gaan maken omdat het zulk lekker weer is. Serieus? Juist omdat je elkaar niet kent zal dit stress opleveren bij het paard maar vast ook bij jou. En dat merkt het paard weer tijdens zo’n buitenrit.

Keep it safe! And fun! You deserve it … Both!

Voor meer informatie over activiteiten van Paard Centraal:
Check onze trainingen voor volwassenen
… Download de gratis e-book ‘Happy Horse, Happy You’ boordevol tips!
… Like onze Facebook pagina voor de meest actuele informatie.