Je bent vast wel eens op Marktplaats aan het zoeken geweest naar een ander paard. Je wilt een nieuw paard kopen. Of je zoekt zo maar voor de lol… wie weet wat je tegen komt.
Zowel particulieren als bedrijven zetten hun paarden te koop. Als we de verkoop teksten moeten geloven zijn het allemaal briljante paarden, goed opgeleid en hebben een droom afstamming.  Een middagje scrollen op Marktplaats levert leuke aanwijzingen op over het paard dat te koop staat.

Paard te koop

Ik lees dat de paarden om diverse redenen verkocht worden:

  • Helaas heb ik vanwege de toenemende drukte op mijn bedrijf het besluit genomen deze mooie merrie te koop te zetten.
  • Ik kan mijn paard niet de tijd en aandacht geven die een jong paard nodig heeft.
  • Mijn paard wordt 3 jaar en is er wel aan toe om langzaam een beetje aan de slag te gaan met wat grondwerk en andere dingentjes zoals wandelen e.d.
  • Mijn paard is een 15 jarige merrie. Haar leeftijd is niet aan haar te merken. Ze heeft genoeg energie en een goede conditie.
  • Te koop wegens overcompleet.

Prachtige afstammingen en echte beloftes voor de toekomst:

  • Mijn paard heeft een super mooie afstamming, zou ook geschikt zijn voor de fokkerij.
  • Ze heeft ook een mooie afstamming namelijk …..
  • Zeer luxe tuigpaard merrie. Met apart best papier.
  • Komt bij de bekendste fokker van de spring paarden weg
  • Paard met alle extra’s voor de dressuur !!

Maar….. er zijn ook (soms verstopte) gebruiksaanwijzingen te melden bij de paarden:

  • Het is een ontzettend werkwillig paard, hij wil alles wel voor je doen maar hij moet je wel even leren kennen. Als hij je niet kent kan hij soms een beetje zenuwachtig zijn aan de hand maar zodra hij je kent is dit helemaal over.
  • Zeer braaf en eerlijk paard in de omgang. Ze wordt verkocht als fok merrie omdat ze ondanks haar goudeerlijke karakter, niet het makkelijkste paard is om te rijden.
  • Een allround merrie die houdt van aandacht. Buiten rijden het liefst in gezelschap van andere paarden. Kortom een fijne merrie met karakter.

En er worden ook eisen gesteld jou, als de nieuwe eigenaar op zoek naar een paard:

  • Ik zoek voor haar iemand die ervaring heeft met jonge paarden
  • Ik zoek iemand die zin en tijd voor heeft dit mooie jonge paard te gaan opleiden.
  • Gaat alleen weg bij de juiste klik!!
  • Ook is ze zeker geschikt als rijpaard. Met rijden is mijn merrie werkwillig, daardoor geschikt voor de ervaren ruiter. 
  • Al met al is het een super leuk paard voor iemand die er even wat tijd in wil investeren om hem te leren kennen.
  • Paard gaat alleen weg naar een goed huisje waar ze van de sport kan genieten.

Deze teksten zorgen voor een flashback bij mij….. Jaren geleden liet een makelaar mij een huis uit zijn portefeuille bekijken waar de eerste tekst was:
Te Koop: Huis aan levendige weg.
Dat klonk mij wel gezellig in de oren, een beetje reuring om ons nieuwe huis.
Nader onderzoek leerde mij echter dat deze levendige weg de enige verbindingsweg was tussen twee drukke dorpen. Levendige weg?
Amahoela…. Het is gewoon een idyllische omschrijving voor een lelijke situatie!

Praktijk

En die lelijke situaties zie ik regelmatig terug, in mijn trainingscentrum. Lelijk kan in relatie tot het werken en spelen met een paard omslaan naar gevaarlijke situaties. Kan een paard vaak niet eens wat aan doen. Hij is gewoon paard.

Een paard kopen dat gelijk geschikt is voor het hele gezin lijkt reuze makkelijk en praktisch. Ik snap dat wel. Maar kind en ouders hebben vaak compleet andere ambities. En met die ambities worden verschillende kwaliteiten aan het paard gevraagd.
Met een mountainbike dat onder de modder zit, ga je ook niet met een klein kindje in een kinderstoeltje de weekboodschappen doen. Toch?

Een jong paard kopen zodat een ‘kind’ van 14 jaar samen kan opgroeien met het paard. Ik snap dit idee ook. Het klinkt leuk, praktisch en misschien zelfs een ‘goed verhaal voor later’.
Als professional meen ik je te moeten informeren dat dit een gevaarlijke situatie kan worden, dat vraagt om moeilijkheden. Het hoeft niet eens perse tot gevaarlijke ongelukken te leiden, maar probleemloos zal het zeker niet zijn. Je vraagt namelijk aan je kind om een ander kind (je jonge paard) op te voeden.

De hersenen van kinderen van 14 jaar nog lang niet ‘af’, ook niet van jou prachtige en stoere puber. Als je zo’n jongere onder de hersenscan legt, zie je dat er nog van alles aan het groeien en rijpen is. Een brein is pas vanaf de leeftijd van 23 jaar uitgegroeid.
Tot dan mogen we met enige terughoudendheid verwachten dat de pubers een juiste inschatting maken over sociale relaties, om emoties en motieven van anderen in te schatten, om zichzelf te evalueren en het eigen gedrag te plannen.
Laat staan dat ze dat ook voor anderen (lees: het jonge paard) moeten doen. Jongeren hebben al wel enige indruk van wat ze leuk vinden, maar kunnen volstrekt nog niet inschatten wat dat voor later betekent. Wat moeten ze een paard aanleren en met welk doel? Het is het totaal overschatten van de kwaliteiten van een puberbrein. Korte termijndoelen van de pubers zijn vooral gericht op het ‘ik’.
Ik wil wedstrijden rijden”.
Of dat synchroon loopt met de ontwikkeling van het jonge paard, zou geen vraag moeten zijn….. dat kan ieder volwassen met een uitgegroeide brein wel beantwoorden.

Karakter?!?

Waar ik in de advertenties naar mijn smaak veel te weinig over lees, is iets over het karakter van het paard. En dan bedoel ik welke kwaliteiten en eigenschappen heeft dit specifieke paard? Zodat er een bewuste afweging kan maken of dit paard bij je past. Zowel voor wat betreft de gezamenlijke trainingen als qua karakter. Als je dan toch zo veel tijd ga steken in je ‘new best friend’, zou het fijn zijn als jullie samen ‘connecten’. Hebben jullie wel een ‘match’?

Ik hou zelf meer van voorwaartse paarden, dan paarden die elke keer weer bijzonder gemotiveerd moeten worden om iets schappelijks te kunnen leveren. Dit gaat over MIJN persoonlijke voorkeur.
Kan ik werken met een ‘niet voorwaarts’ paard. Jazeker! Met alle liefde!
Maar ik neem een dergelijk type paard niet van je over. Liever niet, ik weet dat ik me dan meer ga irriteren dan ik kan genieten.

Hoe doe jij dat? Kijk jij zelf verder dan afstamming, kleur, leeftijd, prijs en de beweging? Hoe vaak gaat het in jouw overwegingen over het matchen van karakter tussen jou en je paard? Braaf zijn bij de tandarts, dierenarts en in een groep kan functioneren zoals de verkoper meldt, is een ander braaf zijn die ik bedoel. Ik doel op de samenwerking tussen jou en je paard. Wordt je daar blij van, heb je er lol in en krijg je er energie van? Of is het onbewust toch een energievreter?

Zoek jij:

  • Een onvermoeibare harde werker, atletisch gebouwd?
  • Een enthousiast en intelligent paard, showtype?
  • Een zachtmoedig, betrouwbare diesel?
  • Een ongecompliceerde rustige volger, recht door zee type?
  • Een prachtig, glanzende vacht met een welgevormd lichaam en doordringende ogen?

Of misschien zoek je wel een combinatie van een paar van deze karaktereigenschappen?

De hierboven genoemde karaktereigenschappen komen uit het boek Karaktertypen van Eric Laarakker (‘a must have’ voor iedere paardenliefhebber!).
Elk van deze karaktertype hebben een kwaliteit (sterke kant), die past bij het karakter van een paard.  Het is mega interessant om te weten welk karaktereigenschap jou aanspreekt in je paard.
Aan een kwaliteit zit automatisch een valkuil (zwakke kant) gekoppeld. Een overdaad aan kwaliteit loopt over in een valkuil. Een onvermoeibare harde werker, kan zich kapot lopen. Die moet begrensd worden en tegen zichzelf beschermd worden.
Door te weten waar je paard in uitblinkt en waar hij in vast kan lopen, kan je deze eigenschappen gebruiken in je training, omgang en huisvesting van jouw pareltje. Zodat hij zich optimaal kan inzetten voor jou en jullie gezamenlijke werk. Leuk voor jou en leuk voor je paard!

Drie tips:

  1. Pas ambitie, leeftijd, karakter en ervaring van de mens (jezelf, je dochter/zoon) aan, aan de mogelijkheden van het paard. Neem naast de vaste waarden omtrent het paard (zoals de beweging, kleur, prijs enz.) ook kennis van het karakter. Toets dit karakter van je nieuwe paard tijdens je bezichtiging. Hoe reageert dit paard op onverwachte situaties? Wordt jij blij van deze reactie? Kan jij er wat mee, training technisch gezien?
  2. Twijfel jij of je voldoende kennis hebt over het houden van paarden? Doe dan eens de Welzijnscheck: paardenwelzijnscheck.nl.
    Een informatieve site over de basisvoorwaarden voor het houden van paarden.
  3. En in zijn algemeenheid: Weet hoe een paard leert! Maak hem dapper, nieuwsgierig en leergierig.
    Als jij merkt dat je vaker dezelfde vraag aan je paard moet stellen, waarbij je elke keer een verkeerd antwoord terug krijgt….. zoek naar een nieuwe vraag.
    Of naar hulp bij instructeurs die je kunnen helpen met het formuleren van een nieuwe vraag.
    Een garantie kan ik je daarbij geven: dat scheelt jou en je paard een hoop stress!

Hoe? Kennis opdoen… en ervaring. Wil meer leren over de training met je paard waar zowel jij als je paard blij van worden?
Lees dit boek: Karaktertypen
Auteur: Eric Laarakker
ISBN: 9789058776952

Wil je meer willen weten over mijn manier van werken? Dan nodig ik je van harte uit om contact met mij op te nemen.

Voor meer informatie over activiteiten van Paard Centraal:
Check onze trainingen voor volwassenen
… Download de gratis e-book ‘Happy Horse, Happy You’ boordevol tips!
… Like onze Facebook pagina voor de meest actuele informatie.