Hoogbegaafde kinderen

HB kids op zoek naar gevoel

Hoogbegaafde kinderen ervaren vaak bewust of onbewust een gevoel van ‘anders zijn’. Paarden maken geen enkel onderscheid. Groot, klein, jong, oud, slim of heel slim, veel ervaring of helemaal niet… het maakt voor het paard niets uit.

Acceptatie door vrienden, het gevoel ergens bij te horen en contact met ontwikkelingsgelijken zijn voor hoogbegaafde kinderen en jongeren noodzakelijk om een gezond zelfbeeld en een blijvend gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen.

Het beste wat ouders kunnen doen om een gezonde sociale en emotionele ontwikkeling van hun kind te bevorderen, is contact met ontwikkelingsgelijken stimuleren. Hoogbegaafde kinderen bloeien op wanneer ze echte peers als vrienden hebben. Dit heeft een positief effect op hun enthousiasme, energie, prestaties, leiderschap, creativiteit, mindset, zelfbeeld en geluk.

Paardrijden is voor kids met (een vermoeden van) hoogbegaafdheid zo veel meer dan paardRIJDEN. Daarom is er voor deze kids speciaal in de Pony klas tijd en ruimte om te leren over en van de paarden en pony’s samen met ontwikkelingsgelijken. In de buitenlucht bezig zijn met alles rondom paarden en pony’s, terwijl poezen uit de buurt om ons heen scharrelen … komend najaar komt er ook nog een hondenpup bij!

Hoe leuk is dat!?

Ons doel is dat uw kind ‘gewoon’ gelukkig en vrolijk kan en mag zijn.
Door te werken en spelen in een peergroup hoeven ze niet uit te leggen hoe het in hun hoofd werkt. Dat is fijn en ontspannen want alle kids snappen hoe het werkt, in deze klas is iedereen hoogbegaafd.

Door specifiek kennis en aandacht te bieden aan kids met een hoog IQ van 130 of meer, creëren we voor deze doelgroep een ideale leeromgeving om vanuit hethoofd naar meer het gevoel te gaan.

Wat maakt de Pony klas boeiend?

 • Hoogbegaafde kinderen willen vooral véél leren.
  Een deel van het cognitieve les gedeelte van de Pony klas hebben we al beschreven en gaat uiteraard over het paard in zijn volle glorie.
  Boven op ons lesinhoud geven we de kids ook een eigen stem; ze bepalen mede wat zij willen leren. We horen graag waar zij nieuwsgierig naar zijn!
  Daarna maken we een ‘routekaart’ waarin de kinderen brainstormen over wat ze graag willen bijleren over paarden. Dat passen we vervolgens in ons eigen lesmateriaal in.
  We gaan vooral niet zaken herhalen, we weten dat deze kids smullen van nieuwe kennis!
 • Kinderen die hoogbegaafd zijn, kunnen ‘blijven hangen’ in hun gedachten en hebben de neiging om te veel te piekeren. Hierdoor lijkt het bijvoorbeeld alsof zij heel erg afgeleid zijn of juist een brein dat veel te veel nadenkt. Slaapproblemen zijn een herkenbaar onderdeel bij hoogbegaafde kinderen.
  Daarom gaan we aan de slag met mindful oefeningen met en bij de pony’s, waarbij we de nieuwe kennis gebruiken om vanuit het hoofd naar het gevoel te kunnen gaan.
 • Sociale aspecten stimuleren we door activiteiten in de buitenlucht met de dieren en ‘gelijkgestemde’ kinderen. Hierdoor is deze serie een verzamelplaats voor pareltjes die met hoogbegaafdheid mogen groeien op hun eigen wijze.
  We hebben inmiddels ervaren dat deelname direct invloed heeft op het welzijn van de hoogbegaafde kids.
 • In deze serie van ontmoetingen is het rijden van de paarden/pony’s geen hoofddoel. Juist allerlei praktische zaken rondom een paard geeft ons ruimte om een gevarieerd lesprogramma aan te bieden. Natuurlijk gebruiken we de paarden juist weer wel om naar het gevoel te kunnen gaan.

Planning sinds 2021:

Met veel plezier organiseren we series van vijf lessen, één keer per maand op zaterdag- of zondagochtend of een middag op een doordeweekse dag. We plannen dit in op aanvraag en bij een minimale bezetting van vier deelnemers. Ben je geïnteresseerd? Is dit echt iets wat je kind nodig zou kunnen hebben?
Schrijf dan vooral in …. dan houd ik je op de hoogte van de start van deze serie.

Praktische informatie:

Een groepsles bestemd voor kids in de leeftijd van 6 jaar tot en met 12 jaar. Is jouw kind net wat ouder maar denk jij dat je kind nog prima in deze leeftijdsgroep past… zoek gerust contact op om hierover te overleggen.
Deze serie is echt bedoeld voor kids die hoogbegaafd zijn, met een IQ van 130 of meer.
Voor kids bij wie uit test is gebleken dat zij net tegen deze grens aan zitten zijn ook van harte welkom.

Voor alle andere kids organiseren we al sinds 2008 de maandelijkse Funday Sunday! Klik hier voor meer informatie.

We werken in een groep van maximaal 8 kids – per vier kids een instructeur.
De lessen zijn in de buitenlucht en gaan echt altijd door. Doordat we werken in de buitenlucht adviseren wij de kleding daar op aan te passen. Paardrijkleding is niet per se nodig. Warme trui, jas, regenlaarzen, handschoenen en eventueel muts of sjaal wel!
Als de body maar lekker warm is. Halverwege de ochtend warmen we even op in ons leslokaal.

Een eigen pony meenemen is mogelijk maar zeker niet noodzakelijk.

Tijd: 09 – 12 uur.
Kosten: 275 euro per serie.

Is dit echt iets voor jouw kind?
Geef hem of haar dan snel op! De groepsgrootte is zeer beperkt.

Liever op Ponykamp bij Paard Centraal? Lees hier alles over deze super week!

Voor vragen kan je contact met mij opnemen via de GSM 0630554545 of via info@paardcentraal.nl