Allereerst zou ik graag even melden dat, met respect voor moeder natuur en de band tussen merrie en veulen, het jonge veulen al direct aan geleerd mag krijgen wat het betekent om in jouw mensen wereld te leven als (toekomstig rij)paard. Het is niet meer van deze tijd dat we jonge veulens op te jonge leeftijd bij de merrie weghalen en te droppen in een kinder creche zonder goed voorbeeld. Ik snap dat we er liever van wegkijken omdat dit ons beter uitkomt (qua kosten, qua werk, qua ‘alles’) maar dat kan in mijn ogen echt niet meer.

Waar iedereen blij van wordt, is als een veulen van jongs af aan ministukje bij ministukje leert dat het best geinig is om te leven met mensen. Door in hun ogen interessant te zijn, kunnen wij als mensen dingen van hen vragen die ons weer goed uitkomen (stilstaan, voetje geven, mee lopen enz enz).

Als het gaat om het trainen van een jong paard vanaf de grond, is het belangrijk om rekening te houden met de individuele ontwikkeling en behoeften van het paard. Ik wil graag benadrukken dat het belang van geduldig werken met jonge paarden en het respecteren van hun fysieke en mentale capaciteiten erg belangrijk is. In dit blogartikel wil ik kort ingaan op het onderwerp vanaf welke leeftijd je een paard kunt trainen vanaf de grond. En voor degene die een pasklaar antwoord verwachten, heb ik slecht nieuws.

Ik geloof sterk in het respecteren van de ontwikkeling van het individuele paard, zowel fysiek als mentaal. Niet elke tweejarige is hetzelfde en dat de leeftijd alleen geen definitieve maatstaf kan zijn voor het beginnen met de training van het jonge paard vanaf de grond. Ik zou in plaats daarvan trainers aan willen sporen om te letten op de individuele signalen en behoeften van het jonge paard. Mijn eigen fokproduct was op achtjarige leeftijd pas echt fysiek goed uitgegroeid.
Zo zie ik het ene vierjarige paard dat er nog steeds uitziet als een puppy, terwijl het andere paard fysiek en mentaal al wat meer aankan.

Het is daarom ontzettend belangrijk om te wachten tot het paard fysiek en mentaal klaar is voor de training vanaf de grond. Fysiek gezien moeten de botten, spieren en gewrichten van het paard sterk genoeg zijn om het gewicht en de druk van de training te kunnen dragen. Dit kan variëren van paard tot paard en is dus niet uitsluitend afhankelijk van de leeftijd.

Evenzo moet het jonge paard mentaal volwassen genoeg zijn om instructies en vragen van de trainer te begrijpen en erop te reageren. Het vereist een bereidheid om te leren en zich te kunnen concentreren op de training. Ook dit kan zo verschillend zijn per paard, zelfs als ze dezelfde leeftijd hebben.
Ik pleit dan ook voor om bij de jonge paarden om met hele korte training sessies te starten, met veel pauzes voor het paard in de training. Dat kan variëren van een paar minuten samen stil staan en de focus op wat anders leggen, tot het paard een paar minuten ‘even zijn eigen gang te laten gaan’.
En vergeet vooral niet te genieten van de dingen die je paard aanbiedt, uit zichzelf. Daarop je training voortborduren kan je paard veel zelfvertrouwen geven. En let op: van alleen maar corrigeren is nog niemand vrolijker van geworden. Ook paarden niet.

Het is belangrijk om te luisteren naar het paard tijdens het trainingsproces. Elk paard communiceert op zijn eigen manier en het is essentieel om de signalen en behoeften van het paard te begrijpen. Als ervaren paarden trainer leer ik nog steeds hoe fijn en complex communicatie tussen paarden onderling is. Een aanrader is om het werk Rachael Draaisma te verkennen. Een vrouw met heel veel kennis over de kalmerende signalen bij paarden.

Om het paard vanaf de grond op de juiste manier te trainen is het belangrijk om te werken op het tempo dat het beste bij het paard past en om geduldig te zijn gedurende het hele proces. Daarnaast raad ik aan om professionele begeleiding te zoeken van een ervaren trainer die bekend is met de principes van natural horsemanship. Een getrainde professional kan helpen bij het inschatten van de ontwikkeling van het paard en de juiste trainingstechnieken toepassen om een solide basis te leggen.

En daar heb jij en je paard weer een leven lang plezier van!
Ik wens jullie een succesvolle start toe in jullie samenwerking.

Wil je meer weten over trainingen bij Paard Centraal? Dat kan via deze link