Paarden verharen het hele jaar door?

Heb je het vandaag toevallig ook al gezien? Het viel mij ineens op… onze paarden verliezen al hun wintervacht!
Betekent dit dat de winter voorbij is? Jaaaah? Gaan we nu al weer richting het voorjaar? Ik kan niet wachten! Maar hoe kan het nou dat ze nu al “in de rui” zijn. Straks wordt het misschien toch nog een beetje winter?

Wist jij dat paarden het hele jaar door verharen, zelfs in de winter? De hoeveelheid die zij verharen is afhankelijk van omgevingsfactoren zoals temperatuur, licht en inspanning. In de winter, wanneer de omgeving kouder is, verharen paarden minder dan in de zomer. Tijdens de koudere periode gebruiken ze hun lange haren als lekkere wintervacht om hun warmte te kunnen behouden door hun lichaamstemperatuur te absorberen. Als een paard bijzonder actief is of in een verwarmde omgeving verblijft, kan het wel blijven verharen, los van de hoeveelheid licht en de temperatuur buiten.

Maar wist jij dat het verharen vooral ook ingegeven is door de hoeveelheid daglicht? Heb jij het ook al gemerkt dat de dagen al wat langer licht zijn?
Voor het paard is dat een teken om zijn jaarlijkse winter-verhaar-proces in gang te zetten. Ondanks dat het pas februari is. Het is in feite de hypofyse van het paard die deze verandering in daglicht-uren herkent en hormonen produceert die ervoor zorgen dat het paard zijn wintervacht verliest.
Wist je dat het wintervacht-verharen-proces al eind december is begonnen? Maar meestal merk je het later pas door de losse haren die je tegen gaat komen. Hoe langer de dagen worden, hoe meer de haren ervan afvliegen.

In het herfstseizoen als het daglicht afneemt, ontstaat de pluizige winterjas. Er zijn andere kleine beïnvloedende factoren, maar licht is de grootste factor. Ik kan mij herfstdagen herinneren dat de paarden al een echte wintervacht gingen aanmaken terwijl het nog behoorlijk warm was.
Hetzelfde geldt in het voorjaar. Meer daglicht vertelt je paard om zijn winterjas uit te doen voor iets comfortabeler! Ondanks dat de temperaturen misschien nog wel iets te koud zijn.

Sommige paarden houden hun vacht wat langer vast dan andere, maar het “schema” voor het verharen van een paard zal van jaar tot jaar ongeveer hetzelfde zijn. In dezelfde lijn verharen sommige paarden elk jaar in een bepaald patroon, waarbij ze bijvoorbeeld eerst het haar in hun nek verliezen en daarna langs hun flanken. Meestal niet zo’n heel fraai gezicht, maar het is tijdelijk.

Nog een paar “nice to know” feitjes:

De drie stadia van de levenscyclus van een haar zijn anagene, catagene en telogene.

  1. De anagene fase vindt plaats wanneer het haar actief groeit. De lengte van de anagene fase staat vast maar is door goede voeding, verzorgingsgewoonten en een gezonde huid om de haren in die fase zo lang mogelijk te maken. Slechte voeding, huisvesting en verzorging zorgen ervoor dat een paard minder ‘energie’ kan gebruiken om goede haren te vormen die hij in de winter nodig heeft om zicht te beschermen tegen koude en viezigheid.
  2. Dan komt de catagene fase, waar het haar en de haarzakjes gewoon rusten. Er vormt zich misschien een nieuwe haar om zijn plaats in te nemen, maar er is meestal niets aan de hand. Deze fase kan enkele weken duren.
  3. Ten slotte is er de telogene fase, waar het haar uitvalt ter voorbereiding op een nieuwe haar om de anagene fase te starten.

Dit verklaart waarom je paard het hele jaar door haren verliest! Een lekkere poetsbeurt in de hitte van de zomer zal die haren in de telogene fase losmaken en verwijderen. Hetzelfde gebeurt tijdens een poetsbeurt in de kou van de winter.

Het is dus heel normaal dat je paard het hele jaar door haren verliest. Als je merkt dat het niet terug groeit, is dat wel een reden om de dierenarts te bellen voor wat advies!
Maar voor nu… nog een paar maanden, even door “de haren heen bijten”. En dan weer een strak zomervelletje… Ik kan niet wachten!

2023-02-09T10:32:28+01:00

Deel deze informatie met anderen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de bovenkant