Het plezier met het werken met het paard zit hem voor mij in het opbouwen van de communicatie en vertrouwen met het paard. Als ik dat het paard kan laten voelen en ervaren dat de dingen die ik hem wil vragen eigenlijk zijn om hem te helpen, dan ben ik een blij mens. Zeker als een paard dat ook nog eens kan waarderen door het fijn te vinden om met mij te werken en spelen. Het gaat me niet om controle op zich, maar de samenwerking.

De beste sessie zijn als het paard iets uit zichzelf doet, simpelweg omdat ik er over na dacht en hij daar antwoord op geeft. Een fantastisch gevoel.

Het is eigenlijk bizar… een paard van 600 kilo iets laten doen, alleen omdat ik hem dat vraag.
Een paard is van nature veel sterker, sneller en wendbaarder dan ik. Bovendien hebben mijn paarden helemaal nooit gevraagd om iets met mij te doen. Dat verzin ik zelf. Dus is het ook mijn verantwoordelijkheid de paarden zo gelukkig mogelijk te krijgen waar het zo veel mogelijk kan genieten in zijn leven.
Het zou fijn zijn als een paard kan praten en dan kan zeggen dat hij blij is met zijn bij mij.

Mijn paarden hebben de vrijheid om te bewegen, te socializen. Er is voldoende afwisseling in zijn omgeving en in de training. En heeft de beschikking over kwalitatief goed voedsel en leuke vriendinnen. Ik ben nog wel op zoek naar een leuk vriendje!

Daarnaast kan ik in mijn leven met de paarden vrij goed schakelen tussen het werken met de paarden en alle andere bezigheden in mijn leven… de drukte, de stress, presteren, verwachtingen, teleurstellingen, vermoeidheid….. en nog veel meer zaken waar een paard helemaal niets mee kan.
Paarden lezen intentie en ze lezen lichaamstaal. Dus een kalme, positieve, vrolijke intentie werkt voor mij en het paard het beste.

Mijn motivatie is om mijn bewegingen, intentie en mijn hart op elkaar af te stemmen.
And…. I KNOW…. Dat kan best heel lastig zijn. Als mensen hebben we namelijk behoorlijk wat sociale normen waarbij we soms het een zeggen, maar het andere voelen. Vaak onbewust… soms bewust.
Paarden kunnen met deze tegenstrijdigheden helemaal niets en raken erdoor verward. Dus los van alle techniek om je paard te trainen, is je lichaamstaal je sterkste verbinding met je paard! Daar besteed ik best veel aandacht aan in mijn trainingen.

Maar het kan altijd beter…. Laten we daar nog meer aandacht aan besteden!