Och hemeltje lief, je zag het al langer aankomen. Het paardenvirus heeft jouw kind ook gegrepen en is, ondanks verwoede pogingen van de geen-paarden-minnende-moeder-of-vader, niet meer verdwenen. Via manegelessen, een leasepony en een verzorg pony naar de hardnekkige wens van een eigen pony. Zodat jouw spruit op wedstrijd kan, lekker crossen in de bossen, allerlei kunstjes met en op de pony kan bedenken, een vriendje om tegen aan te kletsen… kortom een beleving waarin je kind haar of zijn energie in kwijt kan.

Leukerd

Tsja, wat doe je dan? Je gaat informeren bij iemand die er ‘verstand’ van heeft. Daar is de eerste echte hobbel al gevonden.
Hopelijk word je vakkundig geadviseerd om een ervaren, goed afgerichte en vriendelijke kinderpony te zoeken.

Met deze drie wensen blijken de pony’s in deze categorie net niet tot de “koopjes markt” te zitten.
En de arme drommels die daar wel toe behoren zijn, meer dan vermoedelijk, niet gezond, te oud, niet (goed) afgericht, hebben een onmogelijke rug waar geen zadel op past of heeft een karakter waar elk kind verdrietig van wordt.

Zo hebben we daar de:
ik-draai-om-wanneer-ik-wil-pony;
ik-bepaal-zelf-waar-ik-stil-ga-staan-pony;
ik-wil-niet-draven-pony;
ik-wil-wel-heel-hard-en-hoog-pony;
ik-schrik-van-alles-pony (tenzij de pony in de wei staat; dan is er niets aan de hand)

En deze pony is ook zo fijn:
Daar-is-gras!-pony die je arm uit de komt trekt voor drie grassprietjes.

Betrouwbare pony

Ik zie er wel handel in; leuke pony’s die gezond zijn, netjes beleerd, vriendelijk, geduldig en ook nog een lekker moppie kunnen lopen, crossen en springen. Helaas is er geen markt voor eerlijke handel. Er is een hoop slecht ‘spul’ in de paardenhandel. De paardenhandel draait ook om geld.

Als ik een pony handelaar zou zijn, heette mijn website: www.betrouwbarepony.nl.
(niet opzoeken; bestaat nog niet!). En wat zou ik dan doen met de opleiding van een pony voordat deze te koop gezet wordt?

Ik zou hem fysiek en mentaal na laten kijken door een holistische dierenarts. Fysiek en mentaal een frisse wind erdoor heen en ondertussen wat manieren bij brengen. Zodat de toekomstige-betrouwbare-pony  zacht, licht en luchtig in handen is. Deze pony vindt het gezellig om aan het werk te gaan. Die kan netjes stil staan bij het opstappen. Een trailer fluitend in en uit loopt. Zijn mond open doet voor een passend bitje. Stilstaat bij de hoefsmid. Ik zoek er natuurlijk een keurig passend (!) zadel erbij.
Een blijmoedige pony… dat begint er al op te lijken. Dit traject duurt zeker driekwart jaar; zo niet langer. En dat kost geld….. en jammer genoeg wordt de pony dan ineens weer “te duur”.
En daar strand mijn potentiële bedrijf betrouwbarepony.nl. Want de klant wil wel een perfect plaatje, maar het prijskaartje valt vies tegen.

Er staan zoveel leuke potentiële leuke pony’s te koop. Die hebben wel eerst wat aandacht, liefde, geduld én vooral training nodig om een supermatch te kunnen vormen met jouw kind.
Ik gun elke pony een ‘forever home’ en een fijne klik met de eigenaar. Zodat de droom van jouw kind waarheid wordt en ze samen mooie herinneringen kunnen maken.

Op zoek naar een leuke pony? Ik heb vijf (gratis) tips voor je:

  1. Heb je zelf te weinig kennis over pony’s…. Zoek een (aankoop) begeleider die kennis van zaken heeft, niet op een quick fix gericht is en goed doorvraagt naar jullie ervaringen en wensen.
  2. Koop een pony die ervaren genoeg is, niet te jong en al lang de pubertijd achter zich heeft gelaten.
  3. Koop een pony vooral om zijn blije karakter. Je hebt niets aan een mooi kleurtje, mooie gangen of een briljante afstamming als de omgang niet fijn is.
  4. Vertrouw de glasheldere intuïtie van je kind; als een pony niet goed aanvoelt – dan voelt ie niet goed aan! Ompraten is geen goed idee!
  5. Investeer in lessen/begeleiding voor je dochter en pony. Met alleen de aankoop ben je er echt niet!

Wil je meer willen weten over mijn manier van werken? Dan nodig ik je van harte uit om contact met mij op te nemen.

Voor meer informatie over activiteiten van Paard Centraal:
Check onze trainingen voor volwassenen
… Download de gratis e-book ‘Happy Horse, Happy You’ boordevol tips!
… Like onze Facebook pagina voor de meest actuele informatie.