In de zomer train ik veel jeugd met hun eigen pony’s en paarden. Ik denk dat wij ons onderscheiden van andere ponykampen omdat wij de deelnemers twee tot drie keer per dag laten werken met hun pony of paard. De ene training is intensiever dan de andere maar hebben allemaal één doel: “hoe kunnen we kennis overdragen aan de deelnemers?”.

Bij ons geen bonte avond, frontriemen maken en lessen in groepen van 8 of 10 personen. Wel inventariseren we de individuele trainingsbehoeften en maken daar een programma op. Elke week is anders… en dat maakt ons werk zo leuk.

Deze zomer heeft de moeder van Saar haar dochter aangemeld. Ze komt met pony Bas. Met Bas wordt ook een speciale vraag meegeleverd: “Kan Paard Centraal de dominante pony van Saar opvoeden? De pony misdraagt zich, gaat veel te hard en is uitermate dominant. Kunnen jullie hem stevig aanpakken?” Het dominant zijn van Bas is bevestigd door de trainster van deze combinatie; deze stoute pony mag zijn lesje wel leren!

Nu draaien wij onze handen niet om voor dit soort ‘problemen’, sterker nog…. Dat vinden wij professioneel een leuke uitdaging…. Kom maar op!

Eerste indruk

Als de pony wordt afgeleverd met de trailer, kan ik bij het uitladen een eerste indruk krijgen van deze Bas. Het uitladen gaat met een hoop herrie en het moet allemaal snel, snel, snel…. Helaas werkt Bas niet lekker mee. Hij blijf staan, verroert zich niet… laat staan dat hij de trailer uitloopt. Dat resulteert in nog meer herrie.

Vanaf de achterzijde van de trailer heb ik een heel ander beeld. Ik zie een stevige kleine pony met vier benen aan de vloer genageld. Hoe meer druk aan de voorzijde, hoe vaster hij blijft staan. Ik vraag de moeder om te stoppen met lawaai maken en probeer de rust in de trailer te herstellen.

Enige minuten later werk ik samen met onze instructeur en vragen we in alle rust de pony naar achteren. Met trillende beentjes komt Bas de trailer af. Zo ontzettend sneu!

Zacht en ontspannen

In de dagen dat hij bij ons is, trainen we met Bas. Hij is lomp en sterk… dat klopt. Zeker voor zijn achtjarige ruiter Saar. Maar als we Bas duidelijk maken dat zacht en ontspannen ook een optie is, verandert hij zichtbaar. Er komt rust in zijn lijf en in zijn hoofd. En we kunnen weer normaal met hem werken.

Saar is acht jaar en vooral bezig met spelletjes en leuke dingen doen met Bas. Helaas is zij ook een bron van energie en stress voor Bas. We steken veel energie in Saar en haar manier van werken.

Als deze ponykamp weer afgelopen is, vertrekt Bas in de trailer. Nadat hij met rust en ontspanning er zelf in is gelopen.

Dilemma

Fijn zou je zeggen….. maar ik voorzie een probleem. De pony heeft zich namelijk een aantal dagen kunnen wentelen in “zacht en ontspannen” trainen. Ik kan en mag van de achtjarige Saar niet verwachten dat zij in een paar dagen een andere type trainster van Bas is geworden.

Als Bas terugkomt op zijn eigen stal is de basis nog hetzelfde. Moeder en trainster zijn niet veranderd. Van de week zag ik Bas op social media langskomen. Hij staat te koop. Ik hoop dat hij een goed huisje vindt met trainers die hem ‘snappen’.

Dominant of Angstig?

Waar gaat het fout? In dit geval een verkeerde inschatting van ouder(s) en trainster. Bas is geen dominante pony! Hij weet van de stress niet hoe hij zich normaal moet gedragen.

Maar hoe herken je dominant gedrag? En hoe herken je angst?

Helaas is dat voor mensen lastig in te schatten. Paarden beschikken over subtiele communicatie: het zal weinig signalen geven wanneer hij pijn of angst kent. Een negatieve ervaring in het verleden zullen ze niet snel vergeten. Stress en ongemak bij het trailerladen (zoals pony Bas) leert hem een hoop… dat ding waar hij in moet is inmiddels gekoppeld aan een hoop stress en ongemak.

Vaak wordt het verstijven, staken en lomp zijn bij een paard toegeschreven aan ‘niet willen’. Ik merk in de praktijk dat het vaak een kwestie is van ‘niet kunnen’. Het paard snapt het niet, durft niet en ‘denkt’ oprecht dat hij dat niet kan. Dan is het tijd om het paard tijd te geven en te laten ervaren dat hij meer kan dan hij in eerste instantie dacht. Graag wel vanuit ontspanning! Je paard zal je dankbaar zijn.

9 tips voor jou als trainer:

  1. Zorg voor een positieve emotionele toestand van paard EN ruiter
  2. Bedenk een plan; wat wil je doen, hoe ga je het doen, wat kan je verwachten
  3. Wees consequent en eenduidig
  4. Verander je vraag aan het paard als je steeds een ‘verkeerd’ antwoord krijgt
  5. Wees creatief en speels; je motiveert je paard meer met plezier dan met boosheid
  6. De omgang/training van het paard moet voorspelbaar zijn voor hem
  7. Zorg ervoor dat het paard in zijn training keuzes kan maken
  8. Herhaal zo vaak als nodig is, ook de dagen erna
  9. Neem voldoende tijd tussen de verschillende opdrachten in, zeker als het moeilijke opdrachten waren in de ogen van het paard

Wil je meer willen weten over het verbeteren van jouw trainingsmogelijkheden? Dan nodig ik je van harte uit om contact met mij op te nemen.

Voor meer informatie bij Paard Centraal:
Check onze trainingen voor volwassenen
Check onze trainingen voor de jeugd
… Download de gratis e-book ‘Happy Horse, Happy You’ boordevol tips!
… Like onze Facebook pagina voor de meest actuele informatie.