Mijn ideale beeld van het trailerladen ziet er als volgt uit:
Ik stuur vanaf de zijkant mijn paard de trailer in, waarna ik op mijn gemakje de stang achter zijn billen sluit. Na het sluiten van de laadklep loop ik rustig om de trailer heen en zie dat mijn paard vol vertrouwen staat te wachten op het vervolg. Ik knoop hem aan de voorzijde vast, sluit het voordeurtje en vertrek. Onderweg een rustige trailer alsof er geen paard in staat.
Bij aankomst open ik de trailerlaadklep en zie mijn paard nog steeds relaxed staan wachten. In alle rust laad ik mijn paard uit. Zowel het in- als het uiladen heb ik uiteraard in mijn eentje gedaan.
Yes…. So proud of my horse and myself!
Onbegrip, stress & herrie
Laatst was ik in het bos, samen met mijn stalgenoot. Na een heerlijke bosrit aan het einde van de middag horen we, vlakbij ons parkeerterrein, een hoop gebonk… duidelijk het geluid van een paard dat een trailer op en af stuitert. Het klinkt mij niet fijn in de oren. Bij onze auto zien we een vader en zijn dochter hun paard laden op een manier dat niet goed af kan lopen. Tijdens het afzadelen bespreek ik met mijn stalgenootje dat we deze mensen misschien op weg kunnen helpen. Het wordt namelijk al donker. Maar eerst zorgen we voor onze eigen paarden. Moeder en zoon staan er angstig en ook een beetje beschaamd bij. Zeker nadat wij, voor hun ogen, onze paarden met het grootste gemak in onze paardentrailer laden.
We bieden onze hulp aan de vader en melden dat we gespecialiseerd zijn in trailerladen en hen met liefde willen helpen. Die hulp wordt afgeslagen door de steeds gefrustreerder wordende vader. Hij wil wel dat ik mijn paard in zijn trailer zet, zodat hun paard ook de trailer op zal lopen. Hoewel dat best een goed idee kan zijn, besluit ik dat in deze situatie niet te willen. Ik wil mijn paard niet blootstellen aan deze stress-herrie van vader en paard.
Ik bied nog een keer hulp aan om daarna, verdrietig om het onbegrip voor paard en de stress bij dochter, moeder en zoon, naar huis te rijden. Kort daarna zien we een woeste vader met auto en trailer, maar zonder paard wegrijden.
Natuurlijk is dit een ethisch dilemma voor ons in het bos, we willen graag helpen. Het beste voor paard en mens. Een dergelijke situatie is helaas niet voor de eerste en vast ook niet voor de laatste keer. Maar ik kan niemand helpen als mijn hulp niet gewenst is.
Problemen met trailerladen
In mijn werk met paarden kom ik vele soorten problemen met het trailerladen tegen. Misschien herken je jezelf of je paard hierin:
- Je paard wil wel met de voorbenen op de klep staan, maar is met geen mogelijkheid verder de trailer in te krijgen.
- Paard wil wel meelopen om vervolgens links of rechts langs de trailer te lopen in plaats van erin.
- Het trailerladen kost steeds meer tijd.
- Paard steigert voor de trailer.
- Paard wil niet in de buurt van de trailer komen.
- Paard is alleen te laden met een longeerlijn achter de billen.
- Je hebt iemand met een bezem nodig, die er staat ter dreiging.
- Paard drukt de stang aan de achterzijde er bijna uit / ongeduldig / heftig.
- Paard loopt veel te hard de trailer af.
- Paard komt kletsnat van de stress de trailer af.
- Je hebt altijd hulp van anderen nodig. Trailerladen in je eentje is niet te doen.
Het valt mij op dat we veel aandacht besteden aan het trainen van het paard voor het doel waarvoor we hem gebruiken (dressuur, springen, crossen enz enz). Maar ondertussen vergeten we sommige spannende dingen te trainen.
En dan denk ik niet alleen aan trailerladen. Maar ook aan het sprayen van insectenwerend spul, het afspuiten van de benen, het stilstaan bij opstappen, het vastzetten aan de trailer of het aanraken van oren, ogen, neus van het paard.
Allemaal zaken die we vaker tegenkomen en toch pas storend vinden als het niet lukt als we het nodig hebben. Het is echt niet handig om een geblesseerd paard te moeten leren stilstaan op het moment dat hij afgespoten moet worden teneinde zijn blessure te verhelpen.
Waarom er problemen ontstaan met trailerladen
Het is mega interessant om te ontdekken waarom paarden van nature niet spontaan een trailer in rennen. Het feit dat paarden vluchtdieren zijn geeft ons al voldoende indicatie dat we de primaire instincten zullen moeten trainen om hem te vragen iets tegennatuurlijks te doen. Het is voor een paard namelijk een smal, nauw object zonder een mogelijkheid om te kunnen vluchten.
En dan heb ik de stress en frustratiefactoren van de mens nog niet meegenomen.
Hoe problemen met trailerladen te voorkomen
Het is simpel (in theorie). Maar het draait eigenlijk maar om één cruciaal ding: voorbereiding!
Hoe beter de voorbereiding, hoe beter je paard weet wat er van hem verwacht wordt, hoe makkelijker het trailerladen voor de rest van jullie samenzijn wordt. Trailerladen wordt dan ook gewoon leuk en iets waar je trots op kan zijn!
Natuurlijk vergt het tijd, inzet, kennis, juiste intentie en vooral consequent zijn.
Om alvast in de stemming te komen heb ik zes tips voor je:
- Het gaat eigenlijk niet om de trailer. Dit is misschien wat schokkend voor je maar het trailer in en uitlopen, is voor een paard niet veel anders dan alle andere ‘dingen’ die hij voor jou moet doen. Zoek uit waar het werkelijke probleem zit. Heeft een paard daadwerkelijk angst of is het niet willen laden (verkeerd) aangeleerd gedrag? Het komt vaker voor dat een paard angst heeft dan dat het vanuit dominantiegedrag een trailer niet op gaat.
- Neem de tijd om trailerladen te trainen. Er bestaat geen quick fix… zeker niet bij mensen en paarden die al een lange historie heeft met het trailerladen. Mijn ervaring is dat de paarden sneller ‘genezen’ zijn dan hun ruiter J Alleen je paard trainen heeft weinig zin. Als er bij jou niets verandert, verval je snel in het zelfde patroon.
- Weet wat je doet en wees geduldig!
Herken de dappere pogingen van je paard in de goede richting! Beloon elke (mini) stap in de goede richting. Dit kan zowel een mentale als een fysieke stap zijn. Weet wanneer je de druk er af moet halen, beloont en vooral wanneer je moet stoppen met trainen. Weersta de verleiding om door te gaan, omdat het zo goed gaat. Op tijd stoppen is waanzinnig belangrijk. Ook voor de mogelijkheid voor het paard om het geleerde mentaal te verwerken!
- Investeer in grondwerkoefeningen. Start met kleine oefeningen los van de trailer. Onderzoek of je je paard tussen nauwe ruimtes door kan sturen, van je af kan sturen, op afstand achterwaarts kan laten lopen en ergens onder door kan laten lopen.
Wees kritisch op jezelf. Wat vraag jij aan je paard en geeft hij het antwoord wat je van hem verwacht? - Wees kritisch op het inschakelen van ‘goede raad van onbekenden’.
In tijden van nood (je paard wil op het wedstrijdterrein of na je rit in het bos de trailer niet meer in) is het verleidelijk om de aangeboden ‘hulp’ aan te pakken. Dat kan verkeerd uitpakken. Want hoewel je paard wellicht de trailer op gejaagd is, zal dit waarschijnlijk geen blijvende oplossing zijn. Ik maak vaker mee dat de ellende alleen maar groter is geworden. Leg vriendelijk wat uit dat je deze hulp niet hoeft en dat je het graag Zelf wilt regelen.
Regel dat je op een rustige plek kan trailerladen zonder het (ongevraagde) commentaar van anderen om je heen.
- Zoek hulp! Heb je zelf te weinig kennis en ervaring; wacht niet te lang en ga dan op zoek naar een paardentrainer die hierin gespecialiseerd is en qua trainingsmethode bij jou past!
Vermijd alstublieft trainers die vooraf 100% garantie op succes geven of vermelden dat binnen drie sessies alles opgelost is. Trailerladen is maatwerk en is afhankelijk van het karakter, opleiding en eerder opgelopen negatieve ervaringen van paard én ruiter!
Het trailerladen kan echt een complexe grondwerkoefening zijn, vooral voor jou als trainer van je paard. Het is echt niet raar als je daar hulp bij nodig hebt.
Wil je meer willen weten over mijn manier van werken? Dan nodig ik je van harte uit om contact met mij op te nemen.
Voor meer informatie over activiteiten van Paard Centraal:
… Check onze trainingen voor volwassenen
… We hebben een aparte training voor het ontspannen trailerladen!
… Download de gratis e-book ‘Happy Horse, Happy You’ boordevol tips!
… Like onze Facebook pagina voor de meest actuele informatie.
Geef een reactie